PCM® i Asertivnost

Program treninga ’PCM i Asertivnost’ kreiran je sa ciljem da učesnicima omogući dublji uvid u sopstvenu strukturu ličnosti, kao i uvid u profil ličnosti različitih ljudi iz svog okruženja. Učesnici će takođe raditi na unapređenju svoje sposobnosti prevazilaženja izazovnih situacija, komunikacije sopstvenih potreba i asertivnog odgovaranja u odnosima sa različitim tipovima ličnosti.

Pojam asertivnosti se na ovom treningu obrađuje kroz PCM (Personal Communication Model), metodologiju koja pruža uvid u jedinstvenu strukturu ličnosti,  omogućujući istovremeno i unapređenje sposobnosti sagledavanja stvari iz “drugog ugla”. PCM model nam otkriva karakteristike i psihološke potrebe 6 tipova ličnosti (Thinker, Harmonizer, Imaginer, Persister, Promoter, Rebel).  Učesnici se na treningu upoznaju sa specifičnostima ovih tipova ličnosti, šta je ono što ih motiviše, kako se ponašaju u različitim stresnim situacijama, kao i šta je to što im može biti prepreka u izgradnji kvalitetnih odnosa. Stičući istovremeno uvid u svoje i sagovornikove potrebe i načine na koje pokušavaju da te potrebe zadovolje, učesnici su u mogućnosti da identifikuju i potencijalne probleme u komunikaciji. U skladu sa tim, učesnici treninga dalje rade na usvajanju praktičnih alata za njihovo konstruktivno rešavanje i unapređenje svoje asertivnosti u odnosima sa različitim ljudima iz svog okruženja, a sve u cilju izgradnje kvalitetnijih odnosa.

Program-treninga2

Program treninga sastoji se iz dve faze:

Priprema-za-trening1

U ovoj fazi učesnici putem on-line upitnika kreiraju individualizovani izveštaj baziran na PCM metodologiji sa iscrpnim i preciznim informacijama o dubinskoj strukturi svoje ličnosti. Na osnovu kreiranog profila ličnosti učesnici takođe stiču uvid u to koliko su ostali tipovi ličnosti zastupljeni u njihovoj “zgradi ličnosti”.

Trening1Kroz pažljivo osmišljeni teorijski deo i niz interaktivnih radionica, učesnici usvajaju model asertivnog ponašanja primenjen u radu sa različitim tipovima ličnosti i usklađen sa potrebama svakog od tipova ličnosti.

Teme-koje-se-obradjuju

● Ja sam OK – Ti si OK model
● Osnovne karakteristike asertivnog ponašanja
● Kada i zašto nismo asertivni?
● Osnovne karaktersike 6 tipova ličnosti (Thinker, Harmonizer, Imaginer, Persister, Promoter, Rebel)
● Osnovne potrebe svakog od tipova ličnosti
● Način komunikacije svakog od tipova ličnosti
● Šta različite tipove ličnosti uvodi u stres?
● Šta su driveri i kako da ih prepoznamo u stresnim situacijama?
● Kako razliliti tipovi ličnosti komuniciraju kada su pod stresom?
● Kako možemo asertivno iskazati svoje potrebe u odnosima sa različitim tipovima ličnosti?
● Povezanost psiholoških potreba i asertivnosti
● Tehnike za asertivno odgovaranje u izazovnim situacijama sa razliličitim tipovima ličnosti