4 mita Taibi Kahler-a
05/07/2015
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на 4 mita Taibi Kahler-a

Kada sam, sada već davno, prvi put išao kod svog tadašnjeg PCM kouča, nije mi bilo baš najjasnije zašto se toliko zadržava kod mojih izjava “on me je iznervirao” ili “ona me je usrećila”. Postavljao mi je pitanja nakon kojih sam uglavnom ostajao zbunjen zato što nisam ni sebi ni njemu mogao da tačno objasnim kako me je to neko iznervirao ili usrećio. Za mene je do tada sasvim logično bilo da neka osoba može da nas usreći ili rastuži, iznervira ili oraspoloži. Prosto, bilo mi je logično da različite osobe izazivaju različita osećanja u nama.

Tako sam imao prijatelja koji je nekim svoijm izjavama u meni „izazivao“ ljutnju, pa sam često izbegavao njegovo društvo. Jednom prilikom kada smo se okupili na jednoj proslavi on je izjavio jednu stvar od koje se meni „digla kosa na glavi“. Pogledao sam druge oko sebe očekujući preko reakcija na njihovim licima, slaganje sa mnom. Nisam ništa primetio. Pomislio sam da su svi toliko uljudni da su se samo suzdržavali da ne odreaguju nekako ne primereno. U povratku sa zabave, u kolima su sa mnom bila druga dva prijatelja. Kada sam ih pitao da prokomentarišu događaj koji sam pomenuo, nisu znali o čemu pričam. Delovalo mi je malo verovatno da to neko nije primetio. Podsetio sam ih šta se desilo. Obojica su rekli „ A ha , da. Šta sa tim?“ Kada sam shvatio da su čuli njegovu izjavu još mi je bilo neverovatnije da nemaju ništa da kažu. Pitao sam ih da li se oni slažu sa tim. Rekli su mi da naravno da ne ali to nema nikakve veze sa njima. Tu sam ostao zatečen, kao da me je neko hipnotisao. Rečenica „ali to nema nikakve veze sa nama“ me je „uvela“ u duboko razmišljanje. Nema nikakve veze sa njima? Da li to znači da ako sam ja odreagovao na to, to ima neke veze sa mnom? Ostao sam dugo sa tim pitanjem. Kasnije izučavajući PCM shvatio sam jasnije na čemu je moj kouč insistirao i shvatio sam šta se desilo te noći na proslavi, zašto sam ja odreagovao , a moja druga dva prijatelja nisu. Upoznao sam “4 mita” Taibi Kahler-a.

4 mita:    

● “Ja verujem da ja mogu da učinim da se ti osećaš dobro”
● “Ja verujem da ti možeš da učiniš da se ja osećam dobro”
● “Ja verujem da ja mogu da učinim da se ti osećaš loše”
● “Ja verujem da ti možeš da učiniš da se ja osećam loše”

Kada verujemo u ove mitove, igramo veoma nezdrave igre. Ja mogu da pozovem druge da se osećaju dobro ali nemam moć da učinim da se oni osećaju dobro. To mogu samo oni. Ovo je mala ali krucijalna razlika. Moj tadašnji PCM kouč me je kroz proces vodio do tačke gde sam osvestio da ja, a ne neko drugi, imam odgovornost i moć da utičem na ono što osećam. Da li je ona izjava imala neke veze sa mnom? Imala je samo onakve veze kako sam ja odlučio da odreagujem na nju. Ta izjava i koučing susreti sa mojim koučem pomogli su mi da naučim mnogo o sebi, o svojoj ličnosti, svojim psihološkim potrebama i načinima na koje ih zadovoljavam. Sada na izjave slične onoj reagujem skroz drugačije. Postavim sebi neka pitanja, potražim način na koji mogu najkonstruktivnije u tom trenutku da odreagujem. Čim osetim neku negativnu emociju prema nekome, dobro se zapitam šta to kod mene u tom trenutku ne funkcioniše na najbolji način, koja moja potreba nije zadovoljena, pa osećam to što osećam, na šta neko drugi ne bi odreagovao. Kada me je kouč detaljno, “provukao” kroz taj događaj i rečenicu “ali to nema nikakve veze sa nama”, jasno sam osetio i shvatio da sam sve sam uradio, da sam ja taj koji je napravio pometnju u svojoj glavi i grč u želudcu. Ja sam te večeri dao značenje toj izrečenoj izjavi, a ne neko drugi.

Stoga ja biram:

● “JA verujem da JA mogu da učinim da se JA osećam dobro.”
● “JA verujem da JA mogu da učinim da se JA osećam loše”
● “JA verujem da TI možeš da učiniš da se TI osećaš dobro”
● “JA verujem da TI možeš da učiniš da se TI osećaš loše”

Luica Radivojević

separator-top

PCM-kouc

PCM_K_FPrvi put u Srbiji, u organizaciji Atria Grupe, održaće se trening PCM® kouč koji je namenjen profesionalnim koučevima i menadžerima koje žele da usavrše svoje koučing veštine i podignu kvalitet koučinga na potpuno novi nivo. Trening počinje 16. oktobra 2015. godine, a održaće se u prostorijama kompanije Atria Group. Koučing je idealni seting u kome primena PCM-a ima izvandredne rezultate.

saznaj-vise

separator-bottom