6 tipova ličnosti u nama
07/05/2021
  • kristina.cukovic
  • Blog, Vesti
  • Коментари су искључени на 6 tipova ličnosti u nama

Jedan od najvaznijih a-ha momenata za mene kada sam se upoznala sa PCM-om je definitivno bila činjenica da drugi ljudi doživljavaju i percepiraju svet potpuno drugačije od mene.

Da, slažem se, čuli ste kao i ja ovu floskulu i ranije, ali koliko smo je osvestili i prihvatili baš te naše različitosti i lepote istih?

Ono sa čim me je PCM upoznao, pre svega, su jasno klasifikovani bihevioralni obrasci povezani sa svakim od 6 tipova ličnosti u nama, a koji me dublje upoznaju sa onim što mi sagovornik poručuje (nije ŠTA kažemo, već KAKO nešto kažemo).

Usudiću se reći da je vrlo oslobađajuće kada shvatite i osvestite da svet primarno posmarate kroz recimo prizmu emocija kao jedan tipičan Harmonizer ili kroz svet logike i činjenica kao jedan tipičan Thinker kome su detalji i informacije mnogo važnije nego da vas pita kako se danas osećate.

 

 

U ranijim istancama, upravo ta empatična, emotivna crta jednog Harmonajzera u Bazi (pogledajte ovde više o konceptu Baze) mi je na momente bila i kamen spoticanja iz moje tadašnje perspektive.

Zamislite razgovor jednog Harmonajzera sa Promoterom kome su akcija, dinamika i kraće rečenice mnogo bliže nego meni (jer, što bismo gubili vreme na emotivne diskurse, kad nas čeka izazov iza ćoška).

Zato je PCM alat koji pravi svakodnevnu razliku. Adaptacija i usaglašavanje sa našim sagovornicima ne umanjuje naš primarni kanal komunikacije niti percepciju, već nas otvara da pre svega upoznamo i prihvatimo sebe, svoju lepotu i jedinstvenost, razumemo druge, njihove potrebe i način na koji govore, posmatraju svet i komuniciraju sa nama.

Da li vi imate teške sagovornike sa kojima ne možete da nađete zajednički jezik?

 

 

Autor teksta

Nadežda Pejić

 


Naučite premium PCM tehnike i rešite se izazovne komunikacije. Više informacija možete pogledati ovde.

stres na poslu