Da bismo preživeli moramo se promeniti
12/05/2020
  • ana
  • Blog
  • Коментари су искључени на Da bismo preživeli moramo se promeniti

Da li ste nekada osećali da vi više niste vi? Da ste se promenili za 180 stepeni, a da pritom niste mogli da objasnite svoje ponašanje? 

Slično se desilo i jednom našem klijentu:

„ Ne znam šta mi se dešava.“

„ Otkad znam za sebe, bio sam vrlo racionalan, hladan tip. Nije kod mene bilo prenemaganja sa emocijama. Naročito ne u poslu! Uvek sam se čudio kolegama zašto dozvoljavaju sebi da ih osećanja ponesu i govorio sam im da kako znaju i umeju isključe emocije iz posla jer tako štete i sebi i timu. Znao sam da me zbog ovakvih reči ne vole preterano u firmi, ali nije me ni bilo briga šta ko misli o meni sve dok se targeti ostvaruju.

Družba je družba a služba je služba, zar ne? Međutim, nešto se promenilo. Već neko vreme nisam kao pre. Ne znam jesam li u depresiji ili nečem sličnom, ali sada bukvalno može bilo šta da me rasplače. Osećam se kao devojčica, prepun sam nekih emocija koje ne mogu da kontrolišem.

Štaviše, ni ne želim da ih kontrolišem zato što sam počeo beskrajno da uživam u igri sa svojim sinom i u vikendima sa porodicom i prijateljima. Vide i ovi na poslu da se nešto sa mnom dešava. Gledaju me s čuđenjem kad ih pitam kako su i treba li im neka pomoć. Mislio sam da ovo neću nikad izgovoriti ali nekako mi je stalo da me prihvate… Ja više ne znam ko sam…“

 

Bio toga svestan ili ne, svaki čovek neminovno prolazi kroz promenu ličnosti. Ponekad i više puta u toku života. Onakvi kakvi smo bili u mlađim godinama, ponašanja koja smo ispoljavali i mišljenja koja smo negovali jednostavno u jednom trenutku prestanu da nam služe.

To su za svakog od nas trenuci ličnih kriza u kojima osećamo da je život pred nas stavio izazove kojima ne znamo da odgovorimo.Često se ovaj unutrašnji proces dešava potpuno nesvesno i često mi svoju promenu primetimo tek onda kad počnemo drugačije da se ponašamo i govorimo, da imamo drugačije oblasti interesovanja i navike.

Promena faze – trenutak kada se naše potrebe potpuno promene

 

Možda ste i vi baš u nekom od ovakvih trenutaka poželeli da promenite posao, započnete novi projekat, otvorite firmu, nađete novi hobi. Da uradite nešto drugačije što nije svojstveno vama.

Šta se zapravo dešava?

Ako zamislimo svoju ličnost kao šestospratnu zgradu, sačinjenu od 6 različitih tipova, konce naših postupaka vuče onaj tip koji leži na prvom spratu, tip koji je naša osnova. Rečnikom PCM-a, taj tip ličnosti je naša baza.

Međutim, u trenucima kriza bazni tip ličnosti se iscrpljuje i postaje nedovoljan da odgovori zbivanjima života. Zato nam u pomoć priskače tip ličnosti koji je na drugom spratu. Rečnikom PCM-a, to je naša faza.

To je ujedno i trenutak u kom nastupa lična promena.

Ako ste prepoznali sebe u priči sa početka, možemo zaključiti da je u bazi vaše ličnosti Thinker. Zato vam je bitna karijera, tačnost, informacije, struktura. Ali usled određenih događaja došlo je do “faziranja” u Harmonizer-a, što objašnjava nalete emocija i potebu za prihvatanjem i brigom o drugima.

Period faziranja znači da ste sada motivisani da zadovoljite pshihološke potrebe drugog sprata. Ta faza će određivati nove faktore koji pokreću i motivišu vašu ličnost, u poslovnom i privatnom životu.

Na faziranje ne treba gledati negativno. To je prilika za svakog od nas da iskoristi potencijale našeg dela ličnosti koji se nije ispoljio u normalnim okolnostima.

U periodima kada se dešavaju promene u poslu, ekonomiji, svetu, faziranje nas može usmeriti na otkrivanje uspavanih sposobnosti naše ličnosti koji nam mogu pomoći da se izborimo sa novonastalom situacijom.

Cilj nije imati što više faza tokom života, već sposobnost da  u datom trenutku prepoznamo potrebe naše ličnosti i zadovoljimo ih što će nam doneti lični i profesionalni napredak. A to nam upravo i omogućava PCM metodologija.

Ukoliko želite da saznate više o sopstvenoj ličnosti prijavite se na trening Discover PCM koji će se održati  29. i 30. septembra 2020. godine u Beogradu.