Da li hodaš sa starim kamenčićem u cipeli?
21/03/2017
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Da li hodaš sa starim kamenčićem u cipeli?

Sigurno si nekada imao kamenčić u cipeli. Ne znaš kada i kako je tu dospeo ali ti užasno ide na živce. U početku ti samo smeta ali kad nastaviš da koračaš sa njim, posle nekog vremena počne da boli. Nastane žulj, rana, a posle ostanu i ožiljci. Neki zastanu na vreme, i kamenčić izvade iz cipele. Neki od nas nemaju vremena, pa sebi naprave ranu, a neke je sramota da se izuvaju na sred ulice, pa trpe i radije se muče nego da se izuju pred svima. Ono što je najsmešnije, niko i ne bi primetio da su bosi, a oni koji bi primetili bi verovatno rekli: „ Vidi i meni se to dešava“.

Srećnici koji odvoje vreme da izbace to malo čudo iz cipele nastave da koračaju slobodno sa osmehom, dok oni drugi počnu da hramlju i da se krive. Na kraju, iskrivljen stav i bol uđu u naviku – pa čak i kada te ne boli, ti i dalje imaš naviku da hramlješ. Taj kamenčić možeš da vučeš veoma dugo, a ni da ne znaš da je tu – jer si od detinjstva navikao na bol, i on je srastao sa tobom. Možda je upao u cipelu odmah posle rođenja, kada nismo ni svesni stvari koje se dešavaju oko nas, kada smo zavisili od drugih, od njihovih sposobnosti, njihove svesnosti i njihovih stanja. Kada zavisiš od toga da li će te neko uzeti u ruke kada zaplačeš, da li će ti neko tepati, da li će te neko zagrliti i pevušiti, da li će reagovati kada mu daš znak da ti je potreban.

Dete se do devet meseci nalazi u fazi zavisnosti od drugih. Uspeh ove faze zavisi od sposobnosti ljudi koji vode računa o novorođenčetu da zadovolje njegove fizičke i emotivne potrebe: hranjenje, presvlačenje, grljenje, ljuljanje, pričanje. Kada beba počne da plače i majka dođe da zadovolji njenu potrebu, beba počinje da doživljava moć. Ova roditeljska zaštita i pažnja pomažu da novorođenče zaključi da njegov plač prouzrokuje pozitivne reakcije njegovog okruženja. Ova uzročna veza pomaže da beba integriše osećaj da ima moć da utiče na nekoga. Kasnije kao odrasla osoba koja se nalazi u fazi Imaginera ta beba će biti nezavisna i sposobna da sama donosi odluke bilo da je u pitanju profesionalni ili privatni život.

Neuspešno završavanje faze zavisnosti može biti prouzrokovano nepouzdanošću bebinih staralaca. To može biti na primer kada roditelji smatraju da će reagovanje na bebin plač, tako što je stalno uzimaju u ruke, razmaziti bebu. U ovu situaciju ulazi i neiskusna majka, majka koja pati od postporođajne depresije ili majka koja je preplavljena zahtevima drugog malog deteta. U ovim slučajevima novorođenče može da zaključi da nije željeno. Stoga egzistencijalno pitanje za Imaginera je „ Da li sam željen?“ Dete tada zaključuje da nema svrhe da pita i odlučuje se za pasivno čekanje što je mehanizam neuspeha kada je u drugom stepenu stresa.

Kasnije u životu, kada se taj pojedinac susretne sa stresnom situacijom, kada treba da donese neku važnu odluku, može da reaktivira uverenja da mu je potreban neko da bi mogao da donese tu odluku zato što je on sam nesposoban to da učini, sa pratećim iskustvom beznačajnosti i nemoći koje često protumači samo kao osećaj, kamičak sa kojim može da hoda. Ono što se dešavalo kad smo bili novorođenčad, to što nam je upao kamičak u obuću nije bila naša odgovornost. To je bila odgovornost drugih. Kada smo primetili da nas nešto boli, da nam nešto smeta, tu počinje naša odgovornost, odgovornost da otklonimo sebi bol, smetnju, da prestanemo da tražimo izgovore, da nastavimo slobodno, bez bola i sa uživanjem da koračamo kroz život.

Luica Radivojević

separator-top

PCM-kouc

Ove godine, u organizaciji Atria Grupe, održaće se trening PCM® kouč koji je namenjen profesionalnim koučevima i menadžerima koje žele da usavrše svoje koučing veštine i podignu kvalitet koučinga na potpuno novi nivo. Četvrta generacija počinje 21. aprila 2017. godine, a trening će se održati u prostorijama kompanije Atria Group. Koučing je idealni seting u kome primena PCM-a ima izvandredne rezultate.

saznaj-vise

separator-bottom