Gde grešite kada (ne) iskazujete svoje nezadovoljstvo
15/03/2017

Marko, osoba koja je u bazi Harmoniser, već neko vreme na poslu ima probleme sa svojim kolegama koji se često ponašaju na takav način da Marko zbog toga sebe dovodi u neprijatna stanja. Sve je poteklo od Aleksandra.

Aleksandar važi za osobu koja ima dosta „šaljivih“ komentara na račun drugih ljudi ali veoma retko i na svoj. On veoma često meša humor sa „bodljikavim“ komentarima na račun nečijeg izgleda, oblačenja, ponašanja, sposobnosti i drugo. Ostali zaposleni su pronašli svoj način kako da izađu na kraj sa njim, ili ga ignorišu ili mu uzvrate istom merom. Međutim Marko nije pronašao svoj način koji bi mu pomogao da se uspešno nosi sa Aleksandrovim ponašanjem. 

Nezadovoljstvo i posledice


To na njega ostavlja posledice koje rezultiraju lošim rezultatima na poslu, često zdravstvenim problemima, kao i lošim odnosima kod kuće. Na sebe „navlači“ utučen izgled i ostavlja utisak „jadan ja“. To neke ljude iritira, pa budu grubi prema njemu, a neke privlači da koriste iste obrsce koje koristi Aleksandar. Svoju frustraciju sa posla prenosi kući. Često priča ukućanima o problemima na poslu, njegovom nezadovoljstvu, lošim kolegama. On ne vidi način da reši svoj problem. Napuštanje posla, smatra da je suviše riskantno.

Zato je odlučio da krene na koučing


Na koučingu Marko otkriva da se plaši da iskaže svoje nezadovoljstvo. On veruje da ako pokaže ljutnju to će automatski voditi ka odbacivanju od strane drugih. On zbog toga čvrsto prikriva ljutnju i umesto toga bira pokornost što ga pravi lakom metom za agresivno Aleksandrovo ponašanje i ponašanja ostalih.

Zadatak kouča jeste da pomogne Marku da postane svestan svoje ljutnje i da nauči da izrazi svoje nezadovoljstvo na čvrst, pozitivan, autentičan način (Ja sam Ok – Ti si  Ok i tvoje ponašanje nije Ok) i tako nauči da izađe na kraj sa ponašanjem svojih kolega, zbog kojeg sebi stvara frustracije, na asertivan način. On treba da shvati da on igra najveću ulogu u toj igri kojom sebe remeti. Da on daje moć „progoniocu“ i da mu je on može i oduzeti. Ukoliko Marko i osobe koje imaju slične psihološke potrebe ne nauče da izraze svoje nezadovoljstvo na pozitivan način, može se desiti da je internalizuju i da postanu tužni i depresivni.

Ono o čemu svaki kouč treba da vodi računa kada radi sa osobama koje ne izražavaju ljutnju i gomilaju je u sebi,  jeste da unapred postavi odeređene okvire ponašanja kojim će sprečiti riskantno izražavanje nagomilane ljutnje. Treba biti pažljiv u podsticanju pražnjenja ljutnje koju su vremenom taložili. Suštinska je stvar da se fokusiramo na izražavanje ljutnje po principu „ovde i sada“. To će postati kamen temeljac za izgradnju i održavanje zdravih odnosa i upravljanje konfliktima.

Luica Radivojević

separator-top

PCM-kouc

Ove godine, u organizaciji Atria Grupe, održaće se trening PCM® kouč koji je namenjen profesionalnim koučevima i menadžerima koje žele da usavrše svoje koučing veštine i podignu kvalitet koučinga na potpuno novi nivo. Četvrta generacija počinje 21. aprila 2017. godine, a trening će se održati u prostorijama kompanije Atria Group. Koučing je idealni seting u kome primena PCM-a ima izvandredne rezultate.

saznaj-vise

separator-bottom