Kako da pomoću PCM-a zadržimo najbolje radnike/saradnike?
09/09/2019
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Kako da pomoću PCM-a zadržimo najbolje radnike/saradnike?

U životu, kao i poslu često nismo svesni da imamo nešto vredno sve dok nam to vredno ne „isklizne iz ruku“. Ne znamo da cenimo ono što nam je pred očima i to može mnogo da nas košta.

Nažalost, u današnjem poslovnom svetu, greške su sve manje dozvoljene. Konkurencija nam diše za vratom i samo čeka i najmanji pogrešan korak. Upravo taj pogrešan korak često može da izazove veliki gubitak za nas. Gubitak koji kompanija ne sme sebi da dozvoli.

Koji resurs je danas najvažniji?

Postoji opšte mišljenje da su to informacije. Međutim, informacije same po sebi ne znače ništa, ukoliko nema nekoga da ih upotrebi na pravi način. Ako nema čoveka koji će ih pretvoriti u profit.

 

To nas navodi na zaključak da su ljudi ipak važniji resurs. Resurs koji može da donese ali i da odnese mnogo iz firme: kupce, ideje, druge zaposlene, poslovne tajne, optimizam i sl. Da li vam se nekada desilo nešto slično?

 

Obično svi imaju barem jedno ovakvo iskustvo. Međutim, na greškama se uči. Ukoliko ovu nepovoljnu situaciju sagledamo na pravi način, možemo da naučimo mnogo toga. U suprotnom, ponavljaćemo iste greške iznova i iznova.

Istraživanja su pokazala da najveći broj zaposlenih, pa i onih koji daju najveći doprinos rezultatima kompanije napušta firmu zbog nadređenih menadžera, njihovog ponašanja, odnosa, nerazumevanja.

Nerazumevanje ličnosti zaposlenog, načina na koji on funkcioniše, šta ga motiviše, šta ga stresira, kako reaguje na stres, kako prima poruke, kako šalje poruke, koje kanale komunikacije koristi i dr. su najčešći razlozi odlaska. Novac je sekundaran. Menadžeri često prilaze svojim zaposlenima na jedinstven, univerzalan način, što je u startu pogrešno.

Ne može se isto komunicirati sa  Thinkerom koji voli činjenice, logički strukturiše stvari i sa  Imaginerom koji ne voli da daje činjenice. Unošenje mnogo emocija i empatije u odnos sa Thinkerom može biti pogrešno ali u odnosu sa Harmoniserom  najverovatnije će dobro rezultatirati.

Trebalo bi voditi računa da osobu sa dominantnim tipom ličnosti Rebel  ne postavljamo na radno mesto gde vlada mir, lagana opuštena atmosfera, zato što će to ugušiti njegovu kreativnost, dok  će Imaginer u takvom okruženju iskazati najbolji deo sebe. PCM model pruža alate pomoću kojih možemo za kratko vreme prepoznati  strukturu ličnosti  osobe i pronaći najbolji način da iz nje izvučemo ono najbolje.

Ako vam sve ovo zvuči kao jedno „brdo“ koje treba savladati, pomislite samo na „planinu“ koja je pred vama kada tražite nove ljude, kada ih uvodite u posao, upoznajete sa svim neophodnim detaljima, čekate da se sve to primi i da oni počnu da prave rezultate. Na kraju, kada svi ti inicijalni koraci prođu, moraćete da naučite kako da razumete svog zaposlenog i njegove potrebe. U suprotnom, moraćete da tražite novog kolegu.

Možda je ipak bolje sprečiti nego lečiti.

Luica Radivojević

PCM Trener

 

Ukoliko ste kouč, koji želi u potpunosti da razume svog klijenta, menadžer koji želi da sazna kako da razume i motiviše svoje zaposlene, HR menadžer koji želi da implementira nove razvojne alate ili neko ko želi da u potpunosti upozna sebe i ljude koji ga okružuju, pridružite nam se 16. novembra 2020. na treningu PCM Trener!

Rezervišite svoje mesto na vreme!

 

radnike