Koučing je kao DNK, jedinstven je za svaku osobu
22/07/2015
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Koučing je kao DNK, jedinstven je za svaku osobu

Jedrenje na talasima, muzika koja miluje uši, ukusan zalogaj koji klizi niz grlo ili pak vožnja pod ručnom, škripa viljuške po tanjiru, riblja kost u grlu. Koučing može da bude sve od navedenog. Da li dobar kouč želi da dopusti da njegov rad liči baš na sve? Efikasan koučing kao i svaki drugi dobro obavljen posao zahteva adekvatnu pripremu. Koučing je kao DNK, jedinstven je za svaku osobu. Ne postoje dva ista pristupa; postoje, ali jedan sigurno nije dobar. Kada kouč pristupa klijentu kao posebnom entitetu, načinio je veliki korak ka uspehu. Ono što će mu sigurno pomoći u tome jeste PCM® model. Suština PCM® modela i jeste u tome da pomogne da se svaka osoba sagleda na jedinstven način i da da smernice kako da se toj osobi pristupi, da bi promena bila brza i efikasna.

Ako nekoga ko voli direktne smernice, kratke, jasne, koncizne, uvedete u harmoničnu, „lelujavu“ priču sa mnogo uopštavanja, proces može da se oduži u beskonačnost ili da nikada i ne postignete rezultat. Ako je sagovornik osoba koja ima dominantni profil Thinkera, mnogo konkretnih činjenica, koje se za kratko vreme brzo razmenjuju prave od njega „parni valjak“ , ali Imaginera uvode u frustraciju. Ono što je Imagineru potrebno, jeste dovoljno vremena za razmišljanje. Rebel bi voleo da mu se zadaju neke igre, da kroz njih dođe do odgovora, dok bi Thinker  možda pomislio da ste „sišli sa uma“.

PCM® model pomoću svojih alata povećava dijapazon klijenata sa kojima kouč može da radi. Kada se pre početka sesije, kroz  ASSESSMENT,  dobiju prave informacije o klijentu, kouč može da prilagodi svoj rad njegovoj jedinstvenoj strukturi ličnosti. Tako se smanjuje broj nezadovoljnih klijenata i klijenata upućenih na druge koučeve iz jednostavnih razloga, povećava se fleksibilnost, povećava se majstorstvo. Kouč postaje neko ko vlada svakom situacijom i iz svega može da izvuče nešto korisno za svog klienta.

PCM® model je kao odlična GPS mapa, pokazuje gde su zastoji na putu, gde su jednosmerne ulice, radovi, slepe ulice, gde je široki, prohodni autoput. Ako je pogledate pre nego što krenete na putovanje, na vama je samo da se opustite i uživate u vožnji.

Luica Radivojević

 

PCM_K_FPrvi put u Srbiji, u organizaciji Atria Grupe, održaće se trening PCM® kouč koji je namenjen profesionalnim koučevima i menadžerima koje žele da usavrše svoje koučing veštine i podignu kvalitet koučinga na potpuno novi nivo. Trening počinje 16. oktobra 2015. godine, a održaće se u prostorijama kompanije Atria Group. Koučing je idealni seting u kome primena PCM-a ima izvandredne rezultate.