Zašto pokušavaš da upoznaš druge, kad nisi upoznao sebe?
21/02/2017
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Zašto pokušavaš da upoznaš druge, kad nisi upoznao sebe?
  • ,

Dešava se svima. Dešava se često. Pokušavate da objasnite nešto, da budete jasni ali koliko god se trudili to vam ne uspeva. Čini vam se da osoba kojoj se obraćate u najmanju ruku ne razume vaš jezik, možda dolazi sa drugog kontinenta ili uopše nije sa ove planete.

Neki se odluče da odu na kurs komunikacije, gde se uči kako da se razume druga osoba, kako da joj se pristupi, na koji način da joj pošaljemo poruku, kako će ona to da primi i razume. Sve u svemu mnogo korisnih stvari. Neki kursevi su isključivo orijentisani na druge. Pomažu vam da jasnije sagledate svog sagovornika i njegov „svet“. Kurs se završi i mi budemo srećni što konačno imamo veštine uspešnog komunikatora. Onda se desi stvarni svet, svet „žive“ prakse, svet van učionice, van kontrolisanih uslova pod okriljem divnih mentora koji nas upućuju gde smo pogrešili prilikom obraćanja drugom, šta nismo primetili i slično. Primetimo napredak ali osetimo da ima još da se nauči, da nešto nismo savladali. Onda čujemo sa mnogo strana ono što i sami znamo, da treba vežbati, hiljadu puta pasti i ustati, što više primenjivati u praksi. Međutim često nam primena u praksi ne ide. Ponavljamo iste obrasce, , pokušavamo da prevaziđemo neke stvari koje stalno radimo ili ne radimo u odnosu sa drugima. Često kažemo sebi : „ Ok, znam šta treba da radim,  znam kako to funkcioniše, pa šta onda nije u redu sa mnom“. I onda dođete do prave tačke, tačke koju je trebalo da utvrdite na početku. Ta tačka se ne zove „Šta nije u redu sa mnom“ već „Kako ja funkcionišem“,  „ Kakav je moj sklop ličnosti“, „Kako različiti delovi moje ličnosti reaguju na ono što percipiraju i kako percipiraju“, „Šta ti različiti delovi ličnosti lako uočavaju, a šta teže“, „Kako sebe uvodim u stres“ i sl.

Krenuli ste da učite da komuicirate sa drugima, da razumete druge, a niste shvatili sebe. Ne možete upoznati druge, a da pre toga niste upoznali sebe. To je kao da idete da popravite nešto i ponesete kutiju sa alatom ali ne znate šta je u kutiji i da li uopše ima alata. Otvorite kutiju a ono umesto alata za popravku nađete pribor za šišanje.

PCM vas uči da prvo upoznate sebe, a onda da se postavite prema svetu oko vas. Pomaže vam da upoznate svoje jake i manje jake strane i kako da ih prilagodite različitim prilikama, da upoznate sebe u različitim situacijama  i u odnosu sa različitim ljudima. Pomaže vam da steknete odličnu osnovu da budete sjajan kouč, menadžer, lider, prodavac.

Luica Radivojević

separator-top

PCM-kouc

PCM_K_FOve godine, u organizaciji Atria Grupe, održaće se trening PCM® kouč koji je namenjen profesionalnim koučevima i menadžerima koje žele da usavrše svoje koučing veštine i podignu kvalitet koučinga na potpuno novi nivo. Četvrta generacija počinje 21. aprila 2017. godine, a trening će se održati u prostorijama kompanije Atria Group. Koučing je idealni seting u kome primena PCM-a ima izvandredne rezultate.

saznaj-vise

separator-bottom