Neverbalna komunikacija – glavna veština uspešnog komuniciranja
29/09/2023
 • atmadmin
 • Blog
 • Коментари су искључени на Neverbalna komunikacija – glavna veština uspešnog komuniciranja

U današnjem brzom i dinamičnom svetu, veština komuniciranja postala je ključna za uspeh u svim sferama života. Ali da li ste znali da govor tela, facijalna ekspresija i gestikulacija igraju jednako važnu ulogu kao i verbalno izražavanje? To je ono što nazivamo neverbalnom komunikacijom, i o njoj ćemo detaljno razgovarati u ovom blogu.

Šta je neverbalna komunikacija

Neverbalna komunikacija je proces prenošenja informacija, osećanja i misli putem neverbalnih elemenata kao što su govor tela, facijalna ekspresija, kontakt očima, gestikulacija, ton glasa, i mnogi drugi faktori koji nisu direktno povezani sa rečima koje izgovaramo. Možda jedna od najvažnijih stvari jeste takozvana mikroekspresija. To su male i veoma kratkotrajne promene na licu sagovornika koje nam mogu reći puno o internim procesima kroz koje sagovornik prolazi.  Ova vrsta komunikacije često je podcenjena, ali ima ogroman uticaj na našu sposobnost da efikasno komuniciramo i razumemo druge.

Psihološki aspekti o neverbalnom komuniciranju

Da bismo bolje razumeli značaj neverbalne komunikacije, moramo dublje zaviriti u psihološke aspekte ovog fenomena. Ljudi su programirani da obraćaju pažnju na neverbalne signale kako bi bolje razumeli nameru i emocionalno stanje sagovornika. Na primer, osoba koja tokom razgovora često kontaktira očima i smeška se sugeriše samopouzdanje i pozitivno raspoloženje, dok osoba koja se povlači i gleda u pod može delovati nesigurno ili nervozno.

Takođe, neverbalna komunikacija može da otkrije emocije koje neko pokušava da sakrije verbalnim sredstvima. Na primer, osoba koja govori „Sve je u redu“ dok okreće očima ili stiska pesnice, zapravo možda nije iskrena i skriva svoje frustracije ili bes.

Primeri neverbalne komunikacije

Da bismo bolje razumeli kako neverbalna komunikacija funkcioniše, pogledajmo nekoliko primera:

 • Kontakt očima: Gledanje nekome direktno u oči obično se tumači kao znak pažnje i interesovanja. Nedostatak kontakta očima može sugerisati nepažnju ili stidljivost.
 • Gestikulacija: Pokreti ruku i gestikulacija igraju važnu ulogu u neverbalnoj komunikaciji. Na primer, podizanje palca može značiti odobravanje ili pristanak, dok prekrštene ruke mogu ukazivati na odbrambeni stav.
 • Ton glasa: Način na koji govorimo, uključujući ton i brzinu govora, takođe je deo neverbalne komunikacije. Brz, uzbuđen ton glasa može ukazivati na entuzijazam, dok spor i smiren ton može ukazivati na ozbiljnost ili dosadu.
 • Facijalna ekspresija: Izrazi na licu, kao što su osmeh ili podignute obrve, često su snažni pokazatelji emocionalnog stanja.

Kako treba da izgleda neverbalno komuniciranje na intervjuu za posao

Jedno od najkritičnijih mesta gde neverbalna komunikacija igra ključnu ulogu je na intervjuima za posao. Vaš govor tela, facijalna ekspresija i ton glasa mogu uticati na to kako vas potencijalni poslodavac doživljava. Evo nekoliko saveta kako da se pripremite:

 • Kontakt očima: Održavajte kontakt očima sa osobom koja vas intervjuira, ali nemojte da budete napadni. Blagi kontakt očima ukazuje na samopouzdanje.
 • Gestikulacija: Koristite umerene geste kako biste ilustrovali svoje reči. Previše gestikulacije može delovati neprofesionalno.
 • Ton glasa: Govorite smireno i jasno. Izbeći monotoniju, ali nemojte biti previše uzbuđeni. Pokušajte da zvučite sigurno u sebe.
 • Facijalna ekspresija: Osmehnite se kada je to prikladno, posebno na početku i kraju intervjua, time ćete pokazati interesovanje za poziciju i kompaniju. Pokušajte da izbegnete izraze lica koji ukazuju na dosadu ili nedostatak interesovanja, kao što je zevanje ili prevrtanje očima.
 • Odevanje: Vaša odeća je takođe deo neverbalne komunikacije. Odevajte se prikladno za poziciju i kompaniju za koju aplicirate.
 • Rukovanje: Prilikom rukovanja, budite sigurni i čvrsti, ali ne preterujte. Slabo rukovanje može se tumačiti kao nedostatak samopouzdanja, dok previše snažno rukovanje može delovati prenapadno. Pokušajte da prilagodite čvrstinu rukovanja sagovorniku, uzimajući u obzir njihovu reakciju.
 • Držanje tela: Vaša postura može mnogo reći o vašem samopouzdanju. Sedite uspravno, izbegavajte naginjanje ramena ili previše opušteno držanje. Na taj način poslodavcu dajete do znanja da ste pažljiva osoba koja ozbiljno shvata prvi susret sa kompanijom.

Idealna neverbalna komunikacija u menadžmentu

Idealna neverbalna komunikacija u menadžmentu igra ključnu ulogu u postizanju uspeha i efikasnog vođenja timova. Menadžeri trebaju biti svesni da njihov govor tela, facijalna ekspresija i ton glasa utiču na percepciju njihove kompetentnosti i liderstva. Aspekti koji ukazuju na dobru neverbalnu komunikaciju u menadžmentu su:

 • Samopouzdanje i autoritet: Menadžer treba da izrazi samopouzdanje i autoritet u svojoj neverbalnoj komunikaciji. To uključuje uspravno držanje, odlučne korake i jasan kontakt očima. Kada menadžer pokazuje samopouzdanje, članovi tima su više skloni da ga prate i poštuju njegove odluke.
 • Empatija i razumevanje: Pored autoriteta, menadžer treba da pokaže empatiju i razumevanje prema potrebama i osećanjima članova tima. To se može postići kroz pažljivo slušanje, podršku neverbalnim znakovima saosećanja kao što su suosjećajni izrazi lica i gestikulacija, te davanjem vremena za izražavanje stava zaposlenih.
 • Inspiracija i motivacija: Menadžer treba da koristi neverbalnu komunikaciju kako bi inspirisao i motivisao svoj tim. Osmeh, pozitivna facijalna ekspresija i entuzijastičan ton glasa mogu preneti energiju i entuzijazam, što može motivisati članove tima da daju svoj maksimum.
 • Kontrola emocija: Menadžer treba da bude svestan kontrole svojih emocija u neverbalnoj komunikaciji. Preterana frustracija, bes ili nestrpljenje mogu negativno uticati na tim, dok kontrolisane reakcije na stresne situacije mogu pokazati zrelost i stabilnost lidera.

Predlozi knjiga o neverbalnoj komunikaciji

Ako želite da produbite svoje razumevanje neverbalne komunikacije i naučite kako da je bolje koristite, postoje mnoge knjige na ovu temu koje vam mogu pomoći. Evo nekoliko predloga:

 1. Body Language: Discover and Understand the Psychological Secrets Behind Reading and Benefitting From Body Language – Harvey Segler
 2. Body Language – Allan Pease
 3. The Secret Language of Your Body: The Essential Guide to Health and Wellness – Inna Segal, Bernie S. Siegel
 4. You Say More Than You Think: A 7-Day Plan for Using the New Body Language to Get What You Want – Janine Driver, Mariska van Aalst
 5. What Every BODY is Saying: An Ex-FBI Agent’s Guide to Speed-Reading People – Joe Navarro, Marvin Karlins
 6. The Silent Language of Leaders: How Body Language Can Help or Hurt How You Lead – Carol Kinsey Goman
 7. Spy the Lie: Former CIA Officers Teach You How to Detect Deception – Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero, Don Tennant
 8. Emotions Revealed, Second Edition: Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life – Paul Ekman
 9. Winning Body Language: Control the Conversation, Command Attention, and Convey the Right Message without Saying a Word – Mark Bowden
 10. The Power of Body Language: How to Succeed in Every Business and Social Encounter – Tonya Reiman

Ove knjige pružaju dublje uvide u neverbalnu komunikaciju, sa praktičnim savetima i primerima koji vam mogu pomoći da postanete vešti u ovoj veštini.

Neverbalna komunikacija je moćan alat koji može poboljšati naše sposobnosti komuniciranja i razumevanja drugih. Razumevanje psiholoških aspekata i primena ovih veština u različitim situacijama, kao što su intervju za posao ili menadžment, može vam pomoći da postanete uspešniji u ličnom i profesionalnom životu. Ne zaboravite da je neverbalna komunikacija jednako važna kao i verbalna komunikacija, i da se ove veštine mogu naučiti i usavršavati tokom vremena.

________________________________________________________________________________________________

Učestvovanjem na treningu „Discover PCM“ imaćete priliku da naučite kako da prepoznate neverbalne signale i gestikulaciju koji odražavaju različite tipove ličnosti, što će vam omogućiti da bolje razumete i prilagodite svoj pristup komunikaciji sa različitim ljudima.

Ovaj trening će vam pomoći da postanete veštiji u analizi neverbalne komunikacije kako biste bolje razumeli potrebe i motivaciju drugih, što će vam omogućiti da komunicirate sa većom efikasnošću i uspehom u različitim situacijama, kako u profesionalnom okruženju, tako i u svakodnevnom životu.