Primena PCM metodologije u fudbalskom svetu
07/09/2016
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Primena PCM metodologije u fudbalskom svetu
  • , ,

Performansom CSS-a (Club Sportif Sfaxien – sportski klub iz Tunisa) na Afričkom kupu, rečeno je sve. Međutim jedna stvar u koju su ljudi, koji navijaju za klub, na samom početku posumnjali je mentalna priprema igrača. Razlog sumnje je bilo to što je za mentalnu pripremu igrača po prvi put je primenjen alat koji se obično primenjuje u kompanijama – Process Communication Model® (PCM).

[ezcol_1half]

PCM je inovativni razvojni model koji omogućava razumevanje dubinske strukture ličnosti i efikasno se primenjuje kako u obukama, tako i u koučingu. Ovu metodu je kreirao dr Taibi Kahler, psiholog koji je dobio nagradu „Eric Berne Memorial Scientific Award” Internacionalnog udruženja za transakcionu analizu. On je razvio ovu ideju uz pomoć svog prijatelja, Terri McGuire-a, koji je bio glavni psiholog u NASA-i 60-ih godina prošlog veka. Ovaj model pruža pouzdane i validne metode za prepoznavanje i razumevanje strukture ličnosti, kao i komunikacione dinamike između osoba.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]pcm u fudbalu[/ezcol_1half_end]

Korišćen je od strane NASA-e, u okviru HR sektora za rešavanje problema u komunikaciji i nepoželjnih ponašanja. Od tada, korišćen je u kompanijama širom SAD-a i Evrope. Godine 2005. model PCM-a je veoma uspešno uveden u kompanije u Tunisu, čime je doprineo poboljšanju komunikacije u timu i boljem performasu zaposlenih. Ovaj model je primenjen prvi put u svetu sporta od strane CSS-a. Kako je klub uspeo da se popne od 8. mesta na listi do 1. mesta, tehničko osoblje CSS-a je uvidelo da u kombinaciji sa hrabrošću igrača i njihovih trenera, ovaj model daje uspešne rezultate i primenu.

Industrijske reference

Prisetimo se da se ovaj model pokazao efikasnim u više američkih i evropskih kompanija, kao i sada u tunižanskim kompanijama, od kojih je jedna „Tunisie Cable“, čiji je direktor niko drugi nego gospodin Moncef Sellami, predsednik CSS-a.

Na inicijativu gospodina Sellamija, koji je implementirao ovaj model u svojoj kompaniji, vođen od strane serfitikovanog PCM eksperta Sehil Trikija, Process Communication Model® je uveden i u sportski svet.

Gospodin Moncef Khmakhem, potpredsednik CSS-a je smatrao da je ovo idealna metodologija za postizanje veće efikasnosti. Za njega je najvažnije bilo da se ljudski potencijal uskladi sa naučnom metodologijom. Ovaj naučni aspekat je nedostajao, jer nisu poznavali nijednog stručnjaka iz ove oblasti.

U suštini, integracija PCM-a u tunižanskom fudbalu, zahvaljujući gospodinu Trikiju, pomogla je igračima da u potpunosti iskoriste svoj potencijal za pobedu na utakmicama. On je osmislio je alate za bolju komunikaciju na osnovu PCM profila ličnosti svakog igrača.

Ponašanje igrača je poboljšano, od kada je uveden ovaj metod, posebno kada je u pitanju kohezija tima. Igrači se poznaju bolje, bolje komuniciraju međusobno i postižu veću efikasnost i produktivnost.

Ghazi Ghraïri, trener CSS-a, smatra da je PCM doneo nešto neobično u tim, a to je poboljšanje u komunikaciji između igrača na jednoj strani i tehničkog osoblja i rukovodilaca na drugoj strani.

Zahvaljujući PCM modelu igrači su pokazali bolju koncentraciju tokom treninga, kao i tokom same utakmice. Nakon uvođenja ovog modela igrači CSS-a su bolje reagovali na savete i instrukcije trenera.

Ghairi je dodao da je uvođenje PCM metoda karika koja je nedostajala za razvoj kompetencija u tunižanskom fudbalu. Zaključio je da se u sportu svi više fokusiraju na fizički trening i tehničke veštine, nego na mentalnu pripremu i da je krajnje vreme da se u fudbalu napravi prostor za ovu mentalnu pripremu.

Kako ovu metodologiju primeniti na terenu?

[ezcol_1half]

Tokom pripreme pred utakmice, tehničko osoblje koristi specifične, određene reči koje motivišu svakog igrača prema tipu ličnosti procenjenog na osnovu PCM alata. Kao rezultat toga igrači bolje primenjuju taktičke i tehničke strategije.

Osoblje CSS-a je primetilo kakav uticaj um ima na fizičku produktivnost igrača.

Dva meseca pre nego što su počeli sa primenom ove metodologije igračima je nedostajala motivacija. Mislili su da nemaju potrencijala da budu uspešniji, kao ni da imaju bilo kakav uticaj na svoje rezultate.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]PCM koučing[/ezcol_1half_end]

Process Communication Model® je pomogao tehničkom osoblju i menadžerima da se suoče sa glavnom preprekom u fudbalu – pronalaženje načina da se izbore sa intenzivnim stresom. Intezivni nivo stresa je konstantno imao negativan uticaj na igrače. Uvođenjem ovog modela, igrači su se na bolji način suočili sa stresom i stvorili su bolju atmosferu unutar tima i skladnu koheziju. Uz sve to, CSS je napravio veliki korak ka uspehu.

Ekspert Sehil Triki ističe značajnu ulogu menadžera i tehničkog osoblja, koji prihvatanjem i integracijom ove tehnike, su doprineli poboljšanju potencijala svojih igrača, koji su bolje upoznali načine za mentalni razvoj sportista. Triki smatra da se ova metodologija pokazala kao efikasna. Zadatak sportskog trenera nije lak, ali kad se savladaju najteži koraci ka cilju timske kohezije može se ostvariti uspeh.

Da zaključimo – sport nije samo rezultat fizičkih sposobnosti i spremnosti. Način razmišljanja je element koji se mora uzeti u obzir. To je ključ uspeha u fudbalu, pa i u svim sportovima.