Tim bilding podstiče zaposlene da budu uspešniji. Evo i kako…
11/10/2023
 • atmadmin
 • Blog
 • Коментари су искључени на Tim bilding podstiče zaposlene da budu uspešniji. Evo i kako…

Koncept tim bildinga (team building, eng. – izgradnja tima) je prvi put zaživeo početkom 80-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, označavajući jedan od osnovnih aspekata novog kapitalističkog društva. Danas je redovna praksa za mnoge globalne kompanije da organizuju tim bildinge za svoje zaposlene. Iako je tim bilding bio potpuno nepoznat pojam na našim prostorima pre desetak godina, sve više jakih kompanija sada prepoznaje njegovu vrednost i sve češće ga primenjuje.

Šta je tim bilding i zašto je važan?

Tim bilding obuhvata niz edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti koje ima za cilj poboljšanje međuljudskih odnosa kako bi se postigli zajednički ciljevi. Ovaj proces stvaranja i jačanja veza između zaposlenih ima dubok i pozitivan uticaj na radnu sredinu, međusobno razumevanje i produktivnost.

Zašto je tim bilding važan? Ovo pitanje ima mnogo odgovora. Pre svega, on pomaže u izgradnji međusobnog poverenja između članova tima. Kada se ljudi bolje poznaju i osećaju da mogu da se oslone jedni na druge, njihova produktivnost i motivacija rastu.

Kako se tim povezuje putem tim bildinga?

Sada kada znamo šta je tim bilding i zašto je važan, hajde da istražimo kako se timovi povezuju putem ovog procesa.

 • Gradi se međusobna povezanost

Tim bilding aktivnosti često uključuju timski rad na projektima ili zadacima koji zahtevaju saradnju i razmenu informacija. Kroz ovu interakciju, članovi tima postaju upoznati sa veštinama, stavovima i ličnostima svojih kolega. Ovo stvara osnovu za međusobno razumevanje i povezanost.

 • Poboljšava se komunikacija van radnog okruženja

Tim bilding ne samo da poboljšava komunikaciju unutar tima već i van radnog okruženja. Kroz neformalne interakcije i aktivnosti van radnog vremena, članovi tima razvijaju bolje odnose i osećaju se udobnije da komuniciraju i izvan posla. Ovo može pomoći u rešavanju konflikata i povećanju efikasnosti komunikacije.

 • Jača se timski duh

Tim bilding često uključuje igre i vežbe koje zahtevaju timski rad i rešavanje problema. Kroz ove aktivnosti, članovi tima uče kako da se oslanjaju jedni na druge, dele odgovornosti i rade zajedno kako bi prevazišli izazove. Ovo jača osećaj pripadnosti timu i motivaciju za postizanje zajedničkih ciljeva.

Nekoliko zanimljivih ideja za tim bilding

Postoji mnogo kreativnih načina na koje organizacije mogu sprovesti tim bilding aktivnosti. Evo nekoliko zanimljivih ideja koje mogu inspirisati vaš tim:

 • Timski izlet: Organizovanje izleta ili putovanja za članove tima može biti odličan način da se izgrade međusobne veze i podstakne timski duh. To može biti jednodnevni izlet u prirodi, poseta muzeju ili čak produženi vikend.
 • Sportske aktivnosti: Sportske aktivnosti kao što su fudbal, košarka, stoni tenis ili trčanje mogu biti odličan način da se timovi takmiče i grade poverenje. Sportski duh i fer plej su vrednosti koje se mogu preneti izvan terena.
 • Opuštanje u prirodi: Boravak u prirodi može imati umirujući efekat i pomoći članovima tima da se opuste i povežu sa prirodnom okolinom. Kampovanje, planinarenje ili vožnja biciklom su odlične opcije.

Koje tim bilding igre možete organizovati?

Tim bilding igre su odličan način da se podstiče timski duh i razvijaju veštine potrebne za efikasnu saradnju. Evo nekoliko ideja za tim bilding igre:

 • Igre takmičenja: Ove igre obuhvataju sportske ili zabavne aktivnosti u kojima se timovi takmiče jedni protiv drugih. To može biti trka u vrećama, vožnja kanua ili kviz takmičenje.
 • Igre rešavanja problema: Ove igre postavljaju timovima izazovne zadatke koje moraju zajednički rešavati. Na primer, slagalica koja zahteva timski napor da bi se sastavila ili escape room gde tim mora rešiti niz zagonetki da bi se oslobodio iz zaključane prostorije.
 • Izazovi koji zahtevaju zajednički napor: Ove igre podstiču timski rad i komunikaciju kako bi se savladali specifični izazovi. Na primer, prenošenje jajeta na kašici bez da padne ili prelaženje drugih vrsta prepreka.

Tim bilding je ključan za izgradnju uspešnih i povezanih timova u organizacijama. Kroz stvaranje međusobnih veza, poboljšanje komunikacije i jačanje timskog duha, tim bilding pomaže zaposlenima da budu uspešniji u radu. Kroz raznolike ideje i igre, organizacije mogu prilagoditi aktivnosti svojim potrebama i ciljevima, što može rezultirati pozitivnim promenama u radnom okruženju i postizanju boljih poslovnih rezultata. Tim bilding nije samo investicija u tim, već i u uspeh organizacije kao celine.

Ukoliko želite da saznate Vam PCM metodologija može pomoći da izgradite najbolji tim, pridružite nam se na promotivnoj radionici Od konflikta do uspešnih timova uz PCM 18. oktobra od 18h. Ulaz je slobodan, ali broj učesnika je ograničeg, stoga rezervišite svoje mesto na vreme putem LINKA.