Tipovi ličnosti na godišnjem odmoru
30/07/2021
 • kristina.cukovic
 • Blog, Naslovna
 • Коментари су искључени на Tipovi ličnosti na godišnjem odmoru

Kada razmišljamo o PCM tipovima ličnosti, gotovo uvek je to u kontekstu poslovne komunikacije, nekih situacija u kancelariji ili sastanaka. Kako to izgleda kada znanje o PCM-u primenimo van kompanije?

 

U svakom slučaju, leto je tu i vreme je godišnjih odmora!


Gde su i šta rade Preston, Persy, Tina, Ivan, Hana i Rebeka saznajte u nastavku bloga.

 

Pro Com Motel se na prvi utisak ne razlikuje mnogo od drugih motela. Tu su nezaobilazne široke stepenice, sa velikim vratima koje goste uvode u prostoriju sa recepcijom. Ono što PCMotel čini omiljenim mestom za letovanje sve većeg broja turista su jedinstveni aranžmani, kreirani prema najspecifičnijim potrebama svake osobe koja rezerviše smeštaj. Ove godine, na recepciji motela su se našle check-in kartice za nove goste:

tipovi ličnosti

Preston je u smeštaj stigao prvi. Pokupio je karticu sa recepcije, šarmirao hotelijerku, saznao kako najbrže da stigne do svoje sobe i odjurio u tom pravcu. Sve u roku od pola minuta.

Nedugo zatim, kroz vrata hotela je prošao Persy, snažan momak u tridesetim, s oštrim crtama lica. “Mislim da je ovo moja kartica, i uzeću je ukoliko nemate ništa protiv?” reče osobi sa recepcije. Pre nego što je otišao do svoje sobe, zadržao se neko vreme da razmeni stavove o skorašnjim događajima sa starijim gostom koji je sedeo u lobiju.

Tačno u 9h na vratima se pojavila Tina, formalno odevena plavuša sa neizostavnim ručnim satom. Pogledala je u vreme i odahnula. “Bukirala sam pun pansion, možete li mi dati informacije o tačnim satnicama obroka kao i periode spremanja hotelske sobe. Hvala.” Recepcionerka joj je pružila uredno odštampan A4 papir sa svim traženim informacijama. Tina je stavila papir u svoju tašnu, klimnula glavom i zadovoljno otišla u pravcu svoje sobe. Sledeće su se u motel prijavile Hana i Rebeka.  Po načinu na koji su komunicirale, delovalo je kao da se dugo znaju, no upoznale su se u autobusu. Hana je uspostavljala dobre odnose s ljudima i uvek odavala utisak prijatne osobe kojoj se može verovati. Rebeki je sve to bilo super, pa su se odmah kako Rebeka kaže – “skontale”. 
Sat vremena kasnije recepciji je prišao i poslednji od gostiju – Ivan.

Delovao je zamišljeno i pre nego što je prišao recepciji, iskoristio je određeno vreme da analizira plafon i razmisli o vrstama biljaka koje su krasile ulazni deo Pro Com Motela.

 

🌀 Ušavši u svoju sobu Preston je bacio putni ranac i krenuo ka mini komodi koja se nalazila pored hotelskog kreveta. Tu ga je čekala poruka dobrodošlice, kao i kratak upitnik: “Dragi Prestone, dobrodošli. Odaberite 4 od ponuđenih 5 aktivnosti:

 • preživljavanje u divljini (sa osnovnom opremom) za koje sami snosite odgovornost
 • jahanje divljih konja na planini iza motela (ukoliko ih uhvatite?)
 • nastup na sutrašnjem “business talks” eventu (promovišite svoj rad)
 • učestvovanje u takmičenju “prodaj bilo šta”, (ubeđivanje nepoznatih investitora da ulože baš u Vaš proizvod)
 • Istraživanje morskog dna sa našim roniocima

*kada odaberete aktivnosti, donesite spisak na recepciju.


Pogledom je preleteo spisak i brzim korakom krenuo ka recepciji. Olovku je pozajmio tamo, da ne bi gubio vreme na traženje svoje.

 

🌀 Persy je po ulasku pažljivo pregledao celu sobu, zaključio da je smeštaj pristojan- prema njegovim standardima i krenuo da slaže stvari iz kofera u motelski orman. Kada je otvorio fioku, zatekao je poruku dobrodošlice od uprave hotela kao i ček – listu:


“Poštovani gospodine Persy, nadamo se da imate pozitivno mišljenje o smeštaju koji je rezervisan za Vas. Dobrodošli! Ukoliko se ne slažete sa našom pretpostavkom, pozivamo Vas da nam predočite svoje stavove na recepciji, gde ćemo se postarati da pronađemo najbolje rešenje. Takođe, smatramo da bi bilo dobro da nam dostavite popunjenu listu koja se nalazi u nastavku, kako bismo organizovali aktivnosti, prema vašim preferencijama.

Izaberite aktivnosti u kojima biste učestvovali, prema sopstvenom nahođenju:

 • debatni klub motela 
 • ocenjivanje amaterskih filmova i diskusija u bioskopskoj sali
 • takmičenje u besedništvu (“odbrani svoj stav”)
 • razmena stavova o trenutnoj političkoj sceni (slobodna aktivnost)

Persy-u se lista dopala. Seo je da porazmisli o aktivnosti koja bi najviše mogla ispuniti njegova očekivanja. Izvadio je olovku iz džepa i otkačio treću i četvrtu opciju. Zatim je iskoristio vreme da sastavi kraću poruku o tome šta do sada misli o celokupnom načinu dočeka gostiju u Pro Com Motelu.

 

🌀 Odmah nakon ulaska u svoju sobu, Tina je mobilnim telefonom uslikala papir sa informacijama dobijenim na recepciji – kako bi uvek imala pojam o rasporedu u toku dana. Nakon toga, proverila je vremensku prognozu za naredne dane, kako bi mogla da posloži odeću. Na malom pisaćem stolu motela, ugledala je poruku dobrodošlice:

Poštovana Tina, dobrodošli u Pro Com Motel, mesto za godišnji odmor prema vašim potrebama.

U nastavku teksta Vam dostavljamo sve relevantne informacije…
.
.
.
U prilogu se nalazi lista koju je potrebno popuniti i dostaviti recepciji do kraja prvog dana dolaska u motel, kako bismo na vreme mogli da napravimo raspored i organizujemo vaš aranžman. Već sutra, putem emaila, dostavićemo vam raspored sa tačnom satnicom i vremenima početka i kraja aktivnosti koje odaberete.
Lista u prilogu:

 • istraživanje isceniranog mesta zločina (prikupite informacije kao pravi “Detektiv”)
 • kviz znanja potpuno nasumičnih informacija
 • mega biblioteka – pristup svemu ikada napisanom
 • mala letnja škola vođenja beleški – upišite više važnih stvari na istu dimenziju papira

 

Tina je izanalizirala sve opcije. Odlučila se za simulaciju Detektiva, kao i za neizostavnu malu letnju školu vođenja beleški.

🌀 Hanina soba je bila okrečena toplo narandžastom bojom, sa prijatnim zelenilom u vidu uredno zalivanog sobnog bilja. Nakon što se raskomotila, hotelijer joj je pokucao na vrata i uz osmeh uručio pismo dobrodošlice. Toplo se zahvalivši, sela je da ga pročita:

 

“Draga Hana, želimo Vam ugodan i prijatan boravak u našem i vašem Pro Com Motelu. 🙂 Želimo da se osećate lepo, tako da ukoliko postoji nešto što dodatno možemo da uradimo za Vas, slobodno nas obavestite. 

Bilo bi nam drago da popunite sledeću listu, odnosno odaberete aktivnosti u kojima želite da uživate. 

 

 • soba opuštanja – relax, spa i opuštajući razgovori
 • akcija spasavanja životinja sa lokalnom vet službom
 • grupne terapeutske sesije – podelite svoja osećanja i iskustva i pomozite drugima
 • humanitarna čajanka“

 


Oduševljena opcijama, dozvolila je sebi neko vreme, da oseti šta je to od aktivnosti što bi joj najviše prijalo. Nakon toga, označila je prvu i četvrtu opciju.

 

🌀 Rebekina soba je bila… pa, jednostavno luda. Osoblje je učinilo sve da gošći bude super. Tu su bili plakati stvarno brutalnih bendova, lava lampe, i naravno potpuni nesklad u bojama zidova. No, sve to je bilo stvarno zanimljivo i odavalo utisak neke lude svežine. Pravi odmor za Rebeku. U dnu ormana je pronašla kutiju kockastog oblika. Nije mogla da izdrži da je ne otvori. Kad je dotakla poklopac, kutija se rasklopila i iz nje je iskočio iskeženi klovn sa frizurom Billy Idola. Za tren se uplašila, a onda je krenula da se smeje pomislivši: “Kako luda forica”. Klovn je u ruci držao mali žuti papir:

 

“Dobrodošla Rebeka. Kako ti se sviđa soba? Zabava je na pomolu, samo te molimo popuni spisak u prilogu. U potpisu: Uprava hotela 😀

 

 • probudi dete u sebi, kurs napredne spontanosti
 • veče stand-up komedije
 • kampovanje uz logorsku vatru loženu formalnim obrascima
 • simulator rušenja Vlade

 

Čekiraj sve što te zanima i donesi papir na recepciju. Vidimo se”

Otkačila je sve sa liste i zapalila do recepcije.

 

🌀 Ivanova soba je bila tiha, sa lepo oslikanim oblacima na plafonima u smirujućim, pomalo hladnim bojama. Na miru je pregledao sobu, navukao zavese i iskoristio vreme da se odmori od puta. Kada je legao, na zidu uspred sebe je ugledao poruku:

Dragi Ivane, dobrodošli u Pro Com Motel – mesto za odmor iz mašte.

Imate dovoljno vremena da uživate, provedete vreme sami, u tišini, jedino Vas molimo da popunite spisak u prilogu i danas, do kraja dana ga donesete na recepciju. Hvala unapred.
Odaberite jednu od ponuđenih aktivnosti:

 • samostalno posmatranje zalaska sunca sa vidikovca
 • radionica – maštajte do mile volje

 

Želimo vam lep, introspektivan odmor. Srdačno, uprava hotela.

 

Autor teksta: Zdravko Fijat

___

 

➡ Da li biste letovali na mestu gde će se ponuda smeštaja i aktivnosti prilagoditi vašoj individualnoj strukturi ličnosti, poput ugođaja koje su iskusili Preston, Persy, Tina, Ivan, Hana i Rebeka

➡ Kakav biste spisak ponuđenih aktivnosti voleli da dobijete na odmoru?

➡ Šta biste odabrali od aktivnosti koje su bile ponuđene? S kim od naših gostiju biste se družili na letovanju? 

 

Ukoliko i dalje niste sigurni, vreme je da upoznate PCM. Koji je najbolji način za to? Dođite u Atriju na otvoren trening, popunite upitnik i saznajte sve o sopstvenoj strukturi ličnosti. Ovo će Vam pomoći da sami sebi kreirate odmor iz snova, baš prema Vašim prohtevima. I ne samo odmor. PCM je primenljiv u svakoj situaciji, ali to je već priča za naredni blog.

Otkrijte PCM ➡ ➡ https://atria.rs/otkrijte-pcm-jedinu-metodologiju-koja-vam-omogucava-da-otkrijete-dubinsku-strukturu-licnosti/