Umori me ovaj odmor
06/08/2019
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Umori me ovaj odmor

Petak. Dan koji označava kraj radne nedelje i početak vikenda. Pravo vreme za opuštanje i odmor od svakodnevnih obaveza. Ali i da razmislimo o godišnjem odmoru. Jedna moja klijentkinja došla je na svoju sesiju u ponedeljak vidno uznemirena. Bio je vikend. Nije mi bilo baš jasno šta je ono što je moglo da pođe po zlu od našeg poslednjeg susreta.

Ja uopšte ne razumem kako ljudi uopšte mogu da rade posao koji ne razumeju. Ne razumem!
Zamolila sam da mi bliže objasni situaciju koja je navela da donese ovakav zaključak.
Eto. Sećaš se da sam ti u petak rekla da idem sa Ivanom da uplatim aranžman za letovanje?
Turska. Alanja. Bila si silno uzbuđena povodom toga.

E pa svo to uzbuđenje je nestalo u trenutku kada je traženje otpočelo. Proverili smo u par agencija i nisu nam odgovarale ponude. Bilo je šest sati kada nam je prijatelj preporučio jednu. Imaju baš ono što je nama potrebno. Agencija radi do 19h. Mislila sam da je to dovoljno vremena i omanji kofer da spakujemo, a ne da odaberemo hotel. Međutim, loše sam mislila. Nismo rezervisali ništa! Još uvek nemamo ništa uplaćeno! I zašto? Zato što neko ne zna da radi svoj posao. Ne zna! Stigli smo u agenciju gde nas je dočekao vrlo prijatan dečko. Na njegovo pitanje gde želimo da idemo, odgovorili smo sa Alanja, Turska i zamolili da nam preporuči hotel. Počeo je da priča i nije stao. Nije stao, ej. Evo slušaj.
Sjajno. Lepo je što ste se odlučili za tako divno mesto za odmor. Alanja je zaista jako lepa. Prosto sjajna. Ima peščane plaže i veliki broj hotela. Zaista veliki. Prosto ne znam koji bih vam pre preporučio. Koji god da odaberete biće vam divno. Prosto divno. Zalasci sunca su divni. Još divniji ako sedite u nekom kafiću i pijete svoje vino ili Mohito. Ne znam šta se vama više dopada. Ja lično više volim koktele. Omiljeni mi je Mohito. Nekako prosto divan. Osvežavajući. Eh, kad se setim. Ja sam u Alanji bio sa prijateljima. Neverovatno smo se proveli. Nezaboravan odmor. Ja volim da putujem. Pogotovo sa svojim prijateljima. To me opušta. Samo ne razumem ljude koji posećuju komercijalna mesta. Ja više volim alternativna. Zašto da budete samo turisti? To je tako dosadnooo! Zar nije bolje da istražujete? Da otkrivate neotkriveno? Tu leži sva zabava! U neturističkim mestima! Eto mi smo baš bili skoro na jednom skrivenom grčkom ostrvu. Do tamo se putuje jednim delom trajektom. Oko 3 sata, znate? I kada dođete na ostrvo u trenutku kada se iskrcate sa trajekta, nema više motornih vozila. Svuda morate pešice. Ustvari, kada stignete, da se ne biste mučili sa koferom možete i mazgom. Mazge su mnogo slatke. Idu polako. Taman da razgledate kućice. Znate kako su slatke kućice. Baš je mirno. I meštani su divni. Eto, kažem vam, nema čak ni taksista. Motora. Ništa. Ma zar to nije sjajno? Mir i tišina. Kampovanje pod vedrim nebom. Ja mislim da lepšeg odmora nema. Eto kada smo bili na tom ostrvu….

Nastavila je da mi ovu situaciju objasnjava jos 10-ak minuta, a onda i završila.

Eto, to je samo jedan deo, a verujem da sam te već umorila. On je pričao, pričao i pričao i nije prestajao da priča. Nismo mogli da ga zaustavimo. Ivanu je bilo simpatično i smešno, a ja sam poludela zato što ne samo da nismo rezervisali hotel, već nismo dobili informacije po koje smo otišli. Kakav je to način da on meni priča o Grčkom ostvru, a ja sam pitala za Tursku? Lepo je što on ima toliko informacija, ali nisam ih tražila. Tražila sam druge koje nisam dobila! Vrhunac je bio kada ga je Ivan konačno prekinuo jer je bilo 3 minuta do sedam, a agencija do 19h radi. Znaš li šta je rekao? Znaš li? „Ostaću do pola 8. Nije problem. Jako mi je zabavno sa vama!“.

Eto šta se desi kada se u razgovoru nađu Thinker i Rebel. Moja klijentkinja je kao Thinker otišla po informacije, opcije i alternative za mesto koje je već istražila. Nije ih dobila, jer je dečko iz agencije imao potrebu da joj predstavi sve zabavne strane bilo kog putovanja. Iz svog ugla. Kada Thinker-ova potreba za informacijama nije zadovoljena, postaju isfrustrirani i ulaze u stres.

Pored korišćenja u svakodnevnoj komunikaciji, PCM metodologija ima veoma široku primenu. Neke od oblasti primene su upravljanje konfliktima, upravljanje stresom, liderstvo, izgradnja timova i motivacija zaposlenih, prodaja i rešavanje prigovora.