Životni koučing je koučing posebno skrojen za pojedinca, i fokusiran je na celokupni životni uspeh i napredak. Životni koučing je motivacioni, inspirativan, uzbudljiv i usmerava ka akciji. On takođe pomaže pojedincu da sagleda gde je sada, a gde bi voleo da bude, i pomaže mu da premosti tu razliku. Podižući svest i ohrabrujući pojedinca da preuzme odgovornost za sopstveni život, životni koučing pomaže pojedincu da probudi lične izazove i stigne i dalje nego što je ikada mogao i da zamisli.

Sledeće tvrdnje kriju neke od tema koje se mogu obrađivati kroz životni koučing:

 „Okružen sam izazovima već duže vreme ali nikako da počnem da ih rešavam.“
 „Treba da rešim jedan hitan i neodložan zadatak ali ne znam odakle da počnem.“
 „OK mi je sve, ali bi moglo biti i bolje“.
 „Čini mi se da mi život prolazi u stalnim pokušajima da nešto sustignem.“
 „Život mi se svodi samo posao bez trunke zabave.“
 „Mislim da bi sve bilo sjajno samo kada bih imao novi posao.“ (ili kada bih mogao da smršam; da prodam svoju kuću, itd.)
 „Voleo bih da podelim svoje ideje sa nekim ko bi mi pružio podršku da ih sprovedem u dela.“
 „Osećam se izolovanim u svom poslu, ali nalazim da mi je teško da razgovaram sa kolegama jer bi to mogli da protumače kao znak slabosti.“
 „Krijem probleme koje imam u vezi, a ne mogu ih podeliti sa prijateljima i porodicom, jer bi mi to izgledalo kao nelojalnost prema partneru.“
 „Živim u kolotečini i osećam da nemam snage da se iz nje izvučem.“
 „Izgubio sam se i ne znam kuda dalje.“

Ukoliko se pojedinac oseća negativno i nedostaje mu motivacija, kouč će mu pomoći da se suoči sa pretpostavkama i uverenjima koja mu ne dozvoljavaju da ide dalje i napreduje. Životni koučing pruža prostor i vreme za analizu izazova i opcija kako bi se napravili najbolji izbori.

Life coach može pomoći u testiranju ideja, kao što je biznis plan, šta staviti u prezentaciju, kako voditi uspešan razgovor za posao, kako pronaći novi hobi, kako najbrže implementirati novi fitnes režim… lista je beskonačna. Ukoliko pojedinac ima osećaj da je „izgubio kompas“, kouč će mu pomoći da se fokusira postavljajući mu veoma efektivne vežbe osmišljene da pomognu u identifikaciji onoga što bi pojedinac volelo da ima, bude ili radi.

Ukoliko postoji konstantna sumnja u ono što pojedinac radi u životu, ili neke stvari prosto ne idu kako treba, a razlozi nisu jasni, možda je uzrok tome odstupanje od sopstvenih vrednosti, stvari koje su pojedincu najvažnije, kao što su recimo postignuće, uspeh, briga za druge, mentalna smirenost, itd. Kouč pomaže u otkrivanju istinskih vrednosti pojedinca i pruža podršku u planiranju njihovog ostvarivanja.

Kouč će ponuditi predloge samo ukoliko je to nešto što pojedinac smatra dobrodošlim. Koučing daje priliku da se priča o izazovima sa nekim ko neće ponuditi mišljenje zasnovano na sopstvenom iskustvu.

Više informacija o tome kako da postanete life coach možete naći na našoj stranici o treningu Umetnost i nauka koučinga.

Isprobajte najefikasniju metodologiju za razumevanje dubinske strukture ličnosti koja se efikasno primenjuje kako u treninzima, tako i u koučingu.